130520-130526 Upplopp i Stockholm

Jag och många med mig blev fundersam varför det blev våld och protester i vissa förorter till Stockholm under veckan. Att Aftonbladet skriver att det är Reinfeldts och arbetslinjens fel är ju helt horribelt. Jag tror att de flesta människor känner sig uppskattade och har/får många andra tankar och planer för framtiden om man har ett jobb att gå till. Det man ska komma ihåg är dock att den som ska kunna ha kvar/hitta ett arbete behöver vara drogfri, komma i tid, vara pålitlig och en hel del annat. Människor som väljer att kasta tunga stenar mot andra människor är inte pålitliga utan utgör ett hot mot andra människor. Poliser och brandmän är vanliga människor som alla andra i samhället. En logisk människa kan inte hata ”polisen” som ett fenomen  i sig utan det innebär att man ska hata väldigt många människor för att de arbetar som poliser. Hur man även kan ”hata” brandmän är helt obegripligt. Varje brandman arbetar för att släcka bränder och rädda människor ur farliga situationer. Något som alltid ska uppskattas av samhällets medborgare. Polisen har också en trygghetsfunktion i samhället. Att ”hata” viktiga funktioner i ett samhälle är inte ok. Jag är jätteglad och uppskattar till 100 % det som polis och brandmän gör för vårt svenska samhälle. Att vilja skrämma andra medborgare och de som arbetar med viktiga samhällsfrågor är inte att skapa debatt/föra fram sina frågor. Det är inte på något sätt positivt att ha med i sin CV att man har varit med på ”upplopp” i Stockholms förorter. Jag vet inte någon som vinner på detta utan det handlar bara om förlorare.

4 svar till “130520-130526 Upplopp i Stockholm”

 1. Emily skriver:

  http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lista_över_kravaller_i_Sverige

  Hej
  Snälla läs bifogad ”artikel” ifrån Wikipedia. Dessa människor är inte du och jag. De är utanför samhället.
  Föreställ dig att du är född här men att du aldrig får respekt. Dina lärare ser ner på dig när du kommer till skolan. Ingen fattar hur svårt du har det hemma. Du är en man och du får inte visa dig som svag. En dag kokar det över inombords, du har kämpat hela ditt liv för att bara få samma rättigheter som dina andra svenskfödda bröder och systrar. En känsla som han kanske aldrig upplevt men som du och jag tar helt för givet. Har du bott utomlands någon gång? Jag kan ju säga dig att som svensk i Frankrike tex är du en invandrare. Du är liksom en aning mindre intelligent än alla andra. Du får jobba jävligt hårt för att få respekt för du kan ju inte ens prata ordentligt. Föreställ dig att du inte ser fransk ut, dina barn föds där men inte ens de som kan språket fullt ut får respekt. Du har svårt att få jobb eftersom du egentligen bara vill hem till ditt land igen. Sverige. Du vill lära dig franska bra nog men mardrömmar och känslan av hopplöshet förföljer dig vart än du går. Du kämpar på för dina barns skull men du är ändå inte accepterad av samhället. Så känns det att vara en invandrare som inte lyckades klättra upp för näringskedjan. Utanför. Tänk dig då hur hennes barn måste må. De förtjänar samma uppmärksamhet och kärlek som andra svenska barn får i skolan.
  Taskigt att skriva så som du gör. Du måste ju förstå att alla inte har samma tur som kommer till Sverige. Vissa straffas i generation efter generation. Snälla försök att tänka annorlunda. Snälla.
  Mvh
  Svenskfödd till högutbildade utlänskfödda föräldrar som haft tur och ser svensk ut.

 2. lollin skriver:

  Jag håller med om att integration och lika bemötande mot andra människor är något som vi alla ska jobba för/försöka uppnå. Men det var inte det mitt blogginlägg handlade om utan att det inte är ok att använda våld mot enskilda människor för att man ”hatar” en myndighet som polisen. Att skada och förstöra andra människors egendom är inte ok. I en demokrati kan alla vara med och komma med förslag och synpunkter. Våld är inget vinnande koncept.

 3. Emily skriver:

  Och du jag som ser helt svensk ut har ju aldrig upplevt det. Men jag har flera vänner som inte får respekt för att de inte ser svenska ut. Att poliser arbetar för den lilla människan är fel. Då hade inte barn kunnat våldtas och någon får några år för det och en annan som säljer knark skattefritt får längre straff… De arbetar för samhället. Inte för dig och mig. De är här för att upprätthålla LAG och ORDNING. Inte göra vad som är moraliskt rätt i varje situation. Hade de arbetat med varje individs bästa i åtanke hade de arbetat under helt andra förhållanden. Bara för att allt ser bra ut i vissa förorter ( själv är jag uppvuxen i Djursholm) betyder det inte att vissa som faktiskt lever i misär i jämförelse har det bra.
  Dom här killarna ”hatar” polisen eftersom polisen skiter i när det händer grejer där de bor. De är ofta oförstående och kan kalla folk saker som man inte får säga till barn ( de under 18). Försök förstå hur andra människor lever. Andra sidan av myntet. Klart att allt är soligt i den gyllene salen men vad som sker utanför spelar också roll om man gör en bedömning utav situationen. Livet är svårt nog för dig och mig som har allt tänk hur det måste vara för dem som är längst ner.

 4. lollin skriver:

  Frågan om vad som är moraliskt rätt är inte alltid så lätt att avgöra eftersom människor har olika åsikter. I en demokrati är det tänkt att lagtexten ska motsvara den ordning som majoriteten i landet vill uppnå. Om man vill att polisen ska arbeta på annat sätt så vore det jättebra att få in tips på hur den optimala polisen skulle kunna jobba. Idéer och tankar är det bra om människor delar med sig av. Många idéer leder till utveckling och till ett bättre samhälle.

Kommentera

*